In memoriam Verebi Végh János

2018.05.29 15:56

Szeretettel várunk minden zenekedvelőt a Vereben született Végh János zeneszerző emlékkoncertjére.
Ifj. verebi Végh János 1845. június 15-én született Vereben. ...A jogot Pesten végezte, de egész életében zenével foglalkozott. 1875. november 14-én megkezdte működését az Országos Zeneakadémia. Az akadémia elnökévé választott Liszt Ferenc tartós és gyakori távollétét pótlandó Végh Jánost, az elismert, nagy műveltségű, kiváló zeneszerzőt nevezték ki alelnökké, aki az ügyek intézését – gyakorlatilag ügyvezető elnökként – 1887-ig mindenki megelégedésére végezte. A 80-as évek elején a közoktatási miniszter zeneakadémiai felügyelő bizottságot nevezett ki. A bizottság tagja volt gróf Apponyi Albert, Mihhalovich Ödön, a Zeneakadémia későbbi nagyhírű igazgatója és Vavrinetz Mór zeneszerző mellett Végh János is.
1887-ben Végh János kúriai bíró lett, majd nyugdíjasként részben Vas megyében, Alt-Ausseeben és Vereben töltötte életét. Itt halt meg 1918. február 1-én. A verebi családi temetőben van eltemetve.