Receptjeink

2016.06.06 20:12

Kedves Ismerősink, Kedves Látogatóink!

Kéréseiteknek eleget téve, az alábbiakban leírtuk májusi nyertes ételünk receptjét:

Emlékleap

Verebi mustos szelet

Hozzávalók:

1kg sovány sertéshús (karaj, comb)

3 szál sárgarépa

1 szál petrezselyem

1/2 zeller

2 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

10 dkg füstölt szalonna

4-5 dkg zsír

5 dkg pálinkába áztatott mazsola

2-3 szem aszalt szilva

5 dl vörös vagy fehér must (ha nincs, minél nagyobb %-os szőlőlé)

friss rozmaring (apróra összevágva a levele) vagy szárított rozmaring

1 evőkanál liszt

2 dl tejföl

 

Kapros galuskával vagy gombóccal tálaljuk.

 

Lereszeljük a zöldségeket. Az apróra vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk. Belehelyezzük a húst egy darabban, minden oldalán átpirítjuk és kivesszük. Hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, dinszteljük, majd a mazsolát, aszalt szilvát és pirítjuk, míg élénk színűre vált. Visszahelyezzük a húst egy darabban. Felöntjük a musttal, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Kivesszük, pihentetjük és felszeljük. Közben a lisztet a tejföllel és a friss darabolt rozmaringgal simára kavarjuk, ha kell vizet adunk hozzá és a levet besűrítjük és készre főzzük.

 

Kapros, juhtúrós gombóc

Hozzávalók:

 

25 dkg kenyér vagy 4 db zsemle

10 dkg juhsajt vagy 15-20 dkg juhtúró

2 tojás

kapor

liszt

 

A kenyeret vízben beáztatjuk, kinyomjuk, majd összekeverjük a juhtúróval, sóval, ha esetleg kell még bele, kaporral, a 2 tojás sárgájával, a felvert habjával. Ha túl lágy lenne lisztet adunk hozzá. Pihentetés után gombócokat formálunk evőkanál segítségével, kifőzzük, és olvasztott vajba kiszedjük (ez el is maradhat).

Kerekes Erzsébet és Molnos Levente receptje

Kapros, juhtúrós galuska I.

Hozzávalók / 2 adag

 

2 db tojás

25 dkg finomliszt

1 csipet

5 dl víz

1 ek vaj

1 csokor kapor (friss)

20 dkg juhtúró

1 dl tejföl

 

elkészítés

  1. Egy tálba beleütjük a tojásokat, megszórjuk egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és apránként annyi vizet, amennyit felvesz. A tészta ne legyen túl kemény, inkább kicsit lágyabb. 
  2. Lobogó vízbe szaggatjuk a tésztát, és kifőzzük.
  3. A leszűrt galuskára egy evőkanál vajat teszünk, jól összeforgatjuk, hogy egyenletes bevonatot képezzen rajta. 
  4. Rámorzsoljuk a juhtúrót és az apróra vágott kaprot, jól összekeverjük. 
  5. Tálalás előtt langyos tejföllel meglocsoljuk a tetejét.

 

Kapros, juhtúrós galuska II.

 

Hozzávalók:

 

3 db tojás, 20 dkg juhtúró, 60 dkg liszt, egy csokor kapor, 10 dkg vaj, 1 evőkanál só
 

Elkészítés:

A túrót összedolgozzuk a liszttel, a felvert tojással, a sóval, a finomra vágott kaporral. Negyed óráig pihentetjük, majd forrásban lévő sós, olajos vízbe szaggatjuk. Köretként, szaftos főételekhez tálaljuk. Ha megfőtt, leszűrjük, leöblítjük, és forró vajba forgatjuk.