Milyen nevezetességek találhatóak településünkön és környezetében?

(Forrás: http://funiq.hu/vereb)

• Helytörténeti Gyűjtemény

A régi tűzoltószertárban berendezett múzeum két teremben mutatja be Vereb történetét. Az elsőben archív fotók és dokumentumok mutatják be a község történetét, a két templom múltját és Szénási Sándor költő életútját. A második teremben a község tárgyi emlékeit állították ki, például egy 1892-ben készült tűzoltókocsit, régi bútorokat, szerszámokat.

• Református templom

A település korábbi, leégett temploma helyére 1870-ben építették a Ney Béla tervezte, romantikus-historizáló stílusú épületet. Több mint kétszáz kilós harangját Szlezák László harangöntőmester készítette és 1924-ben került a helyére.

• Római katolikus templom

A barokk stílusú katolikus templom a jezsuita rend vezetésével épült 1764 és 1768 között. A kisebb magaslaton álló épület alapkövébe több keresztény szent, például Loyolai Szent Ignác, Xavéri Szent Ferenc, Nepomuki Szent János illetve Szent Donát ereklyéit is elhelyezték. A templomkriptában nyugszanak a Verebi Végh-család tagjai, akik adományaikkal segítették berendezni az épületet. A XVIII. századi főoltár a templom védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja.

Emlékművek, emlékhelyek, szobrok:

• I. és II. világháborús emléktábla – Fő út 10. (kép és ismertetés rövidesen)

• II. világháborús emlékmű – Szabadság tér 26. (kép és ismertetés rövidesen)
  • Kovács János emléktáblája Szabadság tér (kép és ismertetés rövidesen)
  • 1956-os kopjafa (kép és ismertetés rövidesen)
  • Verebi Háromszájú kemence - Fő u. 10.

A három kemence egybeépítve 2009-ben készült összefogással. Neves napokon, közös ünnepeinken, magunk és idelátogató vendégeink számára általában verebi pompost sütünk benne. Használhatják baráti társaságok, de családi ünnepségek tartására is igénybe vehetik.

• Verebi Végh János emlékműve – Berényi út 4.

Vereb híres szülöttje Végh János (1845-1918) zeneszerző, a Zeneakadémia alelnöke, Liszt Ferenc barátja. Neki köszönhető a honfoglalás kori lelet feltárása és a Pogánykő állítása. Mellszobra a róla elnevezett iskola előtt látható.

• Vereb Vitéz sírja; Pogánykő

A Pogánykő egy obeliszkszerű emlékmű, amely egy honfoglalás kori sír helyét jelöli. A lovas vitéz földi maradványait 1853-ban találták meg, és Verebi Végh János állíttatta a Pogánykövet, ez volt az ország első ilyen jellegű emlékműve. A sírban talált leleteket ma a Nemzeti Múzeum őrzi, de másolataik megtekinthetők a Közösségi Házban is.

• Vereb Vitéz turista ösvény (kép és ismertetés rövidesen)

• Végh Családi sír

A Végh-család tagjai voltak a falu földbirtokosai és mecénásai. XVIII. századi kriptájuk még ma is látható.

A település környezetében

• Lovasberényi kastély (kép és ismertetés rövidesen)

• Váli medence (kép és ismertetés rövidesen)

• Csákvári kastély (kép és ismertetés rövidesen)